Guider
Kort fakta om öl
För att skapa alkoholhaltig dryck genom fermentering krävs socker, och det är var sockret kommer ifrån som i stort definierar typen av dryck. Vin görs i regel på frukt som har stor mängd socker naturligt tillgängligt i dess juice. Gör du vin med honung som källa till socker kallar vi det mjöd. Cider görs i sin tur huvudsakligen på äpplen. Olika länder och kulturer har lite olika definitioner och bestämmelser för vad som får kallas vad. Ölets huvudsakliga källa till socker är dock alltid spannmål vilket är den gemensamma nämnaren för alla varianter av drycken öl. Tidigaste tecken på öltillverkning finns från cirka 13 000 år sedan.
Förkultur
En förkultur eller “starter” görs för att öka antalet jästceller innan de tillsätts till din vört. Vi vill se till att det finns tillräckligt många aktiva celler för en god fermentering med bästa resultat! Detta gäller främst flytande jäst. Förkultur på torrjäst är inte rekommenderat då tillverkningsprocessen för dessa ser annorlunda ut, använd fler paket istället för att nå korrekt antal jästceller.
Fläderbubbel
Ta vara på flädern och gör ett uppfriskande mousserande vin med fläder- och citronsmak. Perfekt till midsommarfesten och blir bara bättre under sommaren med lite lagring!
Vin på druvor
Att göra vin på vindruvor i Sverige har blivit allt vanligare och i takt med att vi hittat druvsorter som trivs i vårt klimat och att kunskapsnivån ökat så producerar vi numera viner som kan konkurrera med andra mer traditionella vinländers. Det går att göra utmärkt vin på de druvor du har hemma i trädgården med lite tålamod, utrustning och kunskap. Typen av druva bestämmer till viss del vilket typ av vin du gör; med gröna druvor gör du vitt eller oranget vin och med blåa druvor kan du göra vitt, rosé eller rött vin.