Kalciumsulfat av livsmedelskvalitet. Används för vattenbehandling vid ölbryggning för att få önskad mängd kalcium och sulfat. Ger ölet en torrare karaktär och framhäver humle och beska. 1kg.

Användning
1g kalciumsulfat per 10L ger tillskott av cirka 23 mg/l Kalcium (Ca2+) och cirka 56 mg/l Sulfat (SO4(2-)). Enheten mg/l är detsamma som PPM (Parts Per Million). Generellt gäller att 1g = 1ml = 1 kryddmått. Tillsätt i inmäskningsvattnet och rör runt så det blandas och löser sig, tillsätt därefter malten.

Dosering
1-2g (1-2 kryddmått) per 10 liter färdig öl. Detta passar generellt för dricksvatten i Sverige.

Grundläggande vattenbehandling
För en grundläggande vattenbehandling som passar generellt för dricksvatten i Sverige rekommendrar vi att du tillsätter följande per 8-10 liter färdigt öl: 0,5g kalciumklorid, 0,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat. Detta ger ett tillskott av kalcium som är fördelaktigt vid mäskningen, magnesium som är bra för jästen samt ett bidrag av klorid och sulfat.
- Brygger du IPA kan du utöver det addera 0,5-1g kalciumsulfat (för en torrare karaktär), dvs 0,5g kalciumklorid, 1-1,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat.
- Brygger du andra ölsorter såsom porter och stout kan du utöver det addera 0,5-1g kalciumklorid (för en fylligare karaktär), dvs 1-1,5g kalciumklorid, 0,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat.

Nedladdningsbara filer


Låt andra veta vad du tycker om Kalciumsulfat 1kg