Kalciumklorid (CaCl2 77%) flingor av livsmedelskvalitet. Används för vattenbehandling vid ölbryggning för att få önskad mängd kalcium och klorid. Kalciumklorid ger ölet en fylligare karaktär som framhäver maltighet. 1 kg.

Användning
1g kalciumklorid (77%) per 10L ger tillskott av cirka 21 mg/l Kalcium (Ca2+) och cirka 37 mg/l Klorid (Cl-). Enheten mg/l är detsamma som PPM (Parts Per Million). Generellt gäller att 1g = 1ml = 1 kryddmått. Tillsätt i inmäskningsvattnet och rör runt så det blandas och löser sig, tillsätt därefter malten.

Dosering
1-2g (1-2 kryddmått) per 10 liter färdig öl. Detta passar generellt för dricksvatten i Sverige.

Grundläggande vattenbehandling
För en grundläggande vattenbehandling som passar generellt för dricksvatten i Sverige rekommendrar vi att du tillsätter följande per 8-10 liter färdigt öl: 0,5g kalciumklorid, 0,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat. Detta ger ett tillskott av kalcium som är fördelaktigt vid mäskningen, magnesium som är bra för jästen samt ett bidrag av klorid och sulfat.
- Brygger du IPA kan du utöver det addera 0,5-1g kalciumsulfat (för en torrare karaktär), dvs 0,5g kalciumklorid, 1-1,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat.
- Brygger du andra ölsorter såsom porter och stout kan du utöver det addera 0,5-1g kalciumklorid (för en fylligare karaktär), dvs 1-1,5g kalciumklorid, 0,5g kalciumsulfat och 0,5g magnesiumsulfat.

Nedladdningsbara filer


Du kanske även behöver

  • Magnesiumsulfat 100g

    Magnesiumsulfat 100g

    Magnesiumsulfat av livsmedelskvalitet. Används för vattenbehandling vid ölbryggning.

    29 kr
  • Kalciumsulfat 100g

    Kalciumsulfat 100g

    Kalciumsulfat av livsmedelskvalitet. Används för vattenbehandling vid ölbryggning.

    29 kr

Låt andra veta vad du tycker om Kalciumklorid Flingor 77% 1kg