Brew Cooler är en vattentät, isolerad kylväska framtagen för att hålla rätt temperatur i jäskärl upp till 30 liter. Perfekt dig som inte har plats eller möjlighet att jäsa i kylskåp hemma.

Så fungerar Brew Cooler
Funktionen är enkel, man använder plastflaskor eller andra förslutna behållare med fruset vatten för att kyla ner jäskärlet i Brew Coolern till rätt jästemperatur. Volymen fruset vatten bestämmer hur många grader under rumstemperatur som jästemperaturen håller sig. Man byter ut de frusna vattenflaskorna varje dygn.

1. Ställ Brew Coolern på lämplig plats i ditt hem. Sätt ditt jäskärl med vört i Brew Coolern.
2. Placera rätt antal behållare med fruset vatten i Brew Coolern enligt Temperaturkartan nedan.
3. Stäng dragkedjorna på Brew Coolern.
4. Efter 24 timmar, byt ut de frusna vattenbehållarna mot nya.

Temperaturkarta: Välj rätt jästemperatur
Storleksexempel på frusen vattenbehållare och den temperaturminskning som den ger jämfört med rumstemperaturen (i grader Celcius) för 20L öl:
En 1-liters minskar 1,5 grader C.
Två 1-liters minskar 3 grader C.
En 1,5-liters minskar 2 grader C.
Två 1,5-liters minskar 4 grader C.
Tre 1,5-liters minskar 6 grader C.
Fyra 1,5-liters minskar 8 grader C.
En 2-liters minskar 3 grader C.
Två 2-liters minskar 6 grader C.
Tre 2-liters minskar 9 grader C.
Fyra 2-liters minskar 12 grader C.

Dessa temperaturminskningar gäller för 20 liter öl. Temperaturminskningen är alltså cirka 1,5 grader per liter fruset vatten. Temperaturen kan maximalt sänkas med cirka 15 grader.

Exempel: Om det är 21 grader i ditt hem och du vill jäsa 20 liter ale vid 18 grader, addera då en 2-liters frusen vattenflaska tillsammans med ditt jäskärl i Brew Coolern. Byt ut efter 24 timmar och upprepa de 3-4 första jäsdygnen då temperaturkontrollen är som viktigast. Om du bara brygger 10 liter så räcker det med en 1-1,5 liters frusen vattenbehållare.

Vilken jästemperatur är rätt?
För att ölen ska smaka så bra som möjligt är det viktigt att kontrollera jästemperaturen. För en ale är den optimala jästemperaturen runt 18 grader under de 3-4 första jäsdagarna när jäsningen är som mest aktiv. En lager bör jäsas vid 10-12 grader. Cider runt 14-15C, rödvin 20-30C och vitt vin 7-16C.

Optimal jästemperatur för din öl står högst uppe i höger hörn på Hembryggeriets Recepturer.

Information
Höjd: 60cm
Längd: 40cm
Bredd: 40cm
Material: Kraftig svart polyester med isolering och vattentät grå inre liner. 
Bärrem: Utrustad med justerbar bärrem, bär dock inte Brew Coolern i bärremmen när det är ett fyllt jäskärl i.

OBS! Jäskärl eller andra tillbehör ingår ej. Enbart Brew Cooler Jäskylväska.Du kanske även behöver


Våra kunder säger

  • Kim
    Tror nog jag tyckte min \"felgjorda\" Cooler var bäst (återkommer senare om de, och ett hett tipst). Brew Cooler är perfekt att kyla ner ölen några grader, vilket jag haft problem med. Tycker den är helt magisk på att hålla kylan. Formen är perfekt för en 30l hink, och den klarar precis att hålla ett fat kylt (jämför gärna pris/prestanda här). Men första gången jag använde den så var den lite trång.... Jäsrör och hink fick precis plats. Inget stämde emot specen. Hade lite mailkonversation om det och de erbjöd mig att byta ut den. När allt var klart för utbyte så märkte jag att; när man tar ut den (första gången) och stoppar i hinken så är den väldigt kompakt (läs ihopknycklad). Hinken gick i och jag var nöjd. Allt fungerade klockrent. Höjden stämde dock inte. Det var till sist att jag inte öppnat upp den tillräckligt. Så om du vill ha en mer kompaktare version, låt botten vara lite skrynklad, perfekt att anpasssa och skapa ännu mer kyla till din jäshink. Bättre än en cylindrkoniskt kärl om du inte kan hålla kylan inom önskad nivå. En jättebra kylare (några grader ner), perfekt isolering (24h), lätt & snabb/smidig att hantera. Tycker dessa är väldigt prisvärda, jämfört med andra liknande alternativ. Två för en, liksom.
  • Alex
    Jag köpte två brew coolers och är väldigt nöjd. De passar mina jäshinkar som är av olika tillverkare och därför lite olika i dimensionerna. Jag får också precis plats med mina damejeanner på 25 liter, fastän jäsröret sticker upp mot väskans lock. I övrigt gör de vad de ska. Bra instruktioner och inget krångel. Det enda jag tycker verkar lite onödigt är bärremmen som tydligen inte bör användas till att lyfta väskan. Men det påverkar ju inte funktionen i övrigt.
  • Alen
    Funkar perfekt! Just nu jäser jag en IPA (10-liters batch). Rumstemperaturen är 21 grader och inne i väskan är det 18 grader. Använder 1 st 1-liters flaska. Ska även kallkrascha efter ordinarie jäsning. Enda nackdelen är att man ska byta flaska/flaskor varje dygn. Men kombinationen pris/effekt/smidighet tycker jag är jättebra!

Låt andra veta vad du tycker om Brew Cooler 30L Jäskylväska - för jäskärl